Single Storey Rear Kitchen and Utility Extension

When faced with the opportunity to incorporate redundant outbuildings into a residential dwelling Hewitt&Carr stepped up to the challenge opting to create a modern addition to the historic cottage fabric of the original dwelling. The design was about creating open plan living with the addition of a family kitchen dining space whilst retaining the more functional spaces such as utility rooms and ground floor WCs behind closed doors. They say less is more: well here, with the simple lines, the cedar cladding and the key architectural details such as the chain rainwater features, Hewitt&Carr were able to demonstrate just that.


I am sitting at my dining table as the morning sun streams through the glazed atrium, filling the new kitchen and dining area with natural sunlight. The new doors are open tempting me onto the stepped decking and outside entertaining area.

As a piece of architectural design it is quite unique and combines aesthetic charm with practical application. To say we are pleased with the result would be an understatement, and I should like to take this opportunity to thank you and your team firstly for the original design and clever use of the previously dull space, but additionally for the technical skills in the design of the aluminium framed glass atriums. It didn’t look as if it would work, but you were right. It does.

The addition of cedar cladding to the external walls was a masterstroke giving a Scandinavian look to the outside. It really is something special. Thanks again for your input, your professionalism and for your enthusiasm. We had some difficult times with the construction but you remained confident it would all be worthwhile in the end.

Client – Private

Customer:
Place:
Local Authority:
Project Size:
Project Value:

Private
Oulton
Stafford Borough Council
35sqm
Not Disclosed