New Dwelling Blog Image

NEW BUILD RESIDENTIAL DWELLING – A CASE STUDY

28-Oct-2016

We were recently approached to design a new build residential dwelling for a client who had, in the past obtained permission for two dwellings on the same site.

THE BRIEF:

To design a large villa style family dwelling that was modern in appearance and that benefitted from the 360 degree views from the site and was light and airy.  The client provided us with a list of requirements which included the number of bedrooms, the need for fitness and leisure facilities and plenty of lively entertaining spaces of varying qualities.

THE DESIGN:

Housing developments in Stoke have been, for many years, constrained by the past. Brick and tile dwellings that sit amongst all the other brick and tile dwellings that do not have any real identity to speak of.  This site, as it is located on the very edge of a residential area overlooking a valley, had the opportunity to move away from the stereotype and produce a piece of architecture worthy of its location.  In many ways, we have, in the design, looked to take pointers from the typical house vernacular but use them in a strong high quality modern way.  The local vernacular does, in this instance have a mix of materials brick, render and timber cladding in the form of mock Tudor detailing. The previously approved scheme incorporated much of the same, which is a shame when we now have this opportunity.  Our simple palette of three materials, grey timber cladding and off white render dissected by cedar cladding details, creates a clean modern architectural style influenced by the trees and open landscape around it. Ample glazing to the East and West elevations allows them to reflect the sky and give the building an element of transparency in an otherwise closed environment.  This development is one of thinking forward with the architectural design not looking back.

THE OUTCOME:

We are pleased to announce that this dwelling received the full backing of the local planning authority and has now received full planning permission.  We have now been instructed to work up the detailed drawings with a view to starting on site in the very near future.