Domestic Refurbishment and Extension

Some locations demand a certain type of dwelling, and this is no different.  Mark was approached to begin looking at this exciting opportunity long before Hewitt&Carr were commissioned to look at the Ménage within the grounds.

It began life as a small detached property on the edge of a rural village.  It came with land and incredible views of the open countryside.  Both Mark and the client saw the potential and they have over the years utilised planning and permitted development to create a house worthy of its location.  It now has everything a family could want from superb living spaces with log burning stoves to a kitchen with feature exposed trusses and annexe with accommodation to match.  Over the years this house has developed by making use of its extensive outbuildings and incorporating them through the correct channels into additional living accommodation.  This is how Hewitt&Carr can add real value to any architectural project – at the end of the day we want to help you get what you really want.

Customer:
Place:
Local Authority:
Project Value:

Private
Alton
Staffordshire Moorlands District Council
Not Disclosed

Mixed Use Conversion and Refurbishment

Few buildings deserved a new lease of life more than this former café in the heart of Stoke-on-Trent. Located in Market Lane off one of the main areas of public realm, this building had become vacant, yet had so much potential.

Hewitt & Carr were approached by an investor, looking to begin undergoing projects in the City, and were asked to look at a full renovation and conversion of the upper floor into a number of self-contained living accommodation. It was our aim to create City Centre Loft Living accommodation in Stoke-on-Trent. The creation of the two units with their lofty ceiling heights, glazed ridge details and open plan living has been a great success.


Hewitt & Carr have been a pleasure to work with over the last two years since commencing projects in Stoke on Trent.

There have been many times when I felt that not only are they on board with design and planning, but they are treating the project as though it is their own.

Requests are always dealt with promptly and even if there are delays to expected turnaround, I soon realise that they are still actively working in the background to achieve the end result required. I look forward to working with them in the years to come including my forthcoming project.

Client – DI Properties

Customer:
Place:
Local Authority:
Project Size:
Project Value:

DI Properties
Hanley
Stoke-on-Trent City Council
148.5 sqm
Not Disclosed

Single Storey Rear Extension

A house extension can add so much to the lives of the people that live there. Whether it be for much needed extra bedroom space, to make the living accommodation suit your life style or whether it’s to provide that wow entertaining space for friends and family. In all of our house extension projects we always take the time to understand not just the requirements of the project but our new client as well. We tailor every quote, following our free initial consultation, so that the client receives value for money and the best possible service.

This project was no different. Our client wanted to re-organise the living accommodation to provide a large open plan kitchen dining room for them and the family. They wanted a new utility room with external access to the garden and they wanted to create a separate living room at the front of the house as the children were growing up and they wanted to have that special place to escape to. Hewitt&Carr set about providing all of that and more with the inclusion of large bi-fold doors to the rear elevations and velux roof lights in a vaulted ceiling to provide ample light into the new living spaces.

Project:
Customer:
Place:
Local Authority:
Project Size:
Project Value:

Single Storey Rear Extension
Private
Newcastle Under Lyme
Newcastle-Under-Lyme District Council
18.5m
Not Disclosed

Single Storey Rear Kitchen and Utility Extension

When faced with the opportunity to incorporate redundant outbuildings into a residential dwelling Hewitt&Carr stepped up to the challenge opting to create a modern addition to the historic cottage fabric of the original dwelling. The design was about creating open plan living with the addition of a family kitchen dining space whilst retaining the more functional spaces such as utility rooms and ground floor WCs behind closed doors. They say less is more: well here, with the simple lines, the cedar cladding and the key architectural details such as the chain rainwater features, Hewitt&Carr were able to demonstrate just that.


I am sitting at my dining table as the morning sun streams through the glazed atrium, filling the new kitchen and dining area with natural sunlight. The new doors are open tempting me onto the stepped decking and outside entertaining area.

As a piece of architectural design it is quite unique and combines aesthetic charm with practical application. To say we are pleased with the result would be an understatement, and I should like to take this opportunity to thank you and your team firstly for the original design and clever use of the previously dull space, but additionally for the technical skills in the design of the aluminium framed glass atriums. It didn’t look as if it would work, but you were right. It does.

The addition of cedar cladding to the external walls was a masterstroke giving a Scandinavian look to the outside. It really is something special. Thanks again for your input, your professionalism and for your enthusiasm. We had some difficult times with the construction but you remained confident it would all be worthwhile in the end.

Client – Private

Customer:
Place:
Local Authority:
Project Size:
Project Value:

Private
Oulton
Stafford Borough Council
35sqm
Not Disclosed

Single Storey Rear Extension

A house extension can add so much to the lives of the people that live there.  Whether it be for much needed extra bedroom space, to make the living accommodation suit your life style or whether it’s to provide that wow entertaining space for friends and family.  In all of our house extension projects we always take the time to understand not just the requirements of the project but our new client as well.  We tailor every quote, following our free initial consultation, so that the client receives value for money and the best possible service.

A rear extension is a common project but upon meeting this client it soon became apparent that a common extension was not what they were after.  The brief was to create that wow entertaining space for family and friends.  A space that brings the outside inside and that links the house with garden in a light modern way.  Hewitt&Carr set about creating just the space with a feature glazed gable, bi-fold doors and log burner.  It was an extension so far removed from a conservatory but the result still enabled that interaction between the spaces.  Carried out under a notification of a proposed larger home extension application to the local planning authority we were able to make use of the additional permitted development regulations to get a superior rear extension that will wow anybody that visits it.

Customer:
Place:
Local Authority:
Project Size:
Project Value:

Private
Stone
Stafford Borough Council
27.5 Sqm
Not Disclosed

Social Housing Residential Development

Housing is in short supply – everybody knows it but without a solution it will continue to go from bad to worse. Hewitt&Carr were approached by Stoke-on-Trent Housing Society to help deliver a high quality social housing scheme here in the city on the site of the former Gladstone Primary School.

We set out to deliver not just a home but a community, a development that offered that little bit more, looked that little bit different and delivered much needed housing to local residents.

The scheme comprised of 15 residential dwellings in a mix of one, two and three bed units. Each benefitted from off street parking, a good sized rear garden with direct access from not only their dwelling but from the fronts as well and ample living accommodation internally.

We utilised the levels to create interest in the main street scene not only stepping the houses up and down but backward and forward as well. Our aim was to create a development that could act as a beacon for residential development in our city for the future.

Customer:
Place:
Local Authority:
Project Size:
Project Value:

Stoke-on-Trent Housing Society
Adderley Green
Stoke-on-Trent City Council
15 Units
Not Disclosed

Conversion of Domestic Garage

Natalie was first approached to design this conversion in 2009 when working for her previous employer. Small spaces are always interesting to work with when the client has a specific brief. Our challenge was to fit all the required accommodation in a pre-determined footprint.

An interesting concept emerged because although we had a limited footprint we had ample volume. We began to form a series of levels which meant that we could utilise the area in a clever way. The existing entry level was already located three steps higher than the main floor level. We located the main living spaces at the lowest level and the bathroom at the same level as the entry. This allowed us utilise the void below the floor to securely store the bed and bedding when not in use. We also utilised the lower level for the kitchen to maximise the height for storage. A clever mix of material choices and new openings meant we were able to ensure that the spaces benefitted from ample light and an airy feel.

When it came to construction Hewitt&Carr worked closely with the construction team to ensure the highest level of finish and that the key details were worked through. The end project was a stunningly beautiful yet bijou living annexe in an otherwise underutilised space.

Customer:
Place:
Local Authority:
Project Size:
Project Value:

Private
Longsdon
Staffordshire Moorlands District Council
57.8m2
Not Disclosed

New Build Residential Dwelling

Following a successful planning approval Hewitt&Carr were appointed to carry out and complete the detailed design and oversee the construction phase of the project. Following a few necessary design changes and a secondary revised planning submission the client took the development forward to a successful completion and private sale.


Here at SCC Maintenance Ltd, we can only recommend the best Architects to our clients.
Hewitt & Carr Architects have always given our clients the best possible service. Some of our clients need guiding through the building process and Hewitt & Carr provide solutions that the client would not have thought of. They provide an exception level of service and are extremely customer focused. They provide turnkey solutions and enhance our business. We would not hesitate to recommend Hewitt & Carr Architects.

Client & Contractor – SCC Maintenance Ltd

Customer:
Place:
Local Authority:
Project Size:
Project Value:

Private
Woodseaves
Stafford Borough Council
188 Sqm
Not Disclosed

New Build Residential Split Level Dwelling

One off house designs come in many forms from the “Grand Designs” to the smaller self builds, what is more they can happen at any time of life.

Hewitt&Carr Architects were asked to help a retired couple downsize from their large multi-level bungalow and build their forever home in the Staffordshire Moorlands. Asked to ensure that it catered for both their needs now and their future needs the end result was a split level bungalow with lower ground floor integrated garage with lift access to the main living accommodation at ground floor.

Constructed from red facing brick the home was designed to suit the local cottage architectural vernacular with Stone detailing to the bays, brick detailing to the eaves and verge and a brick constructed orangery to the side.

Customer:
Place:
Local Authority:
Project Size:
Project Value:

Private
Cheadle
Staffordshire Moorlands District Council
144 Sqm
Not Disclosed

First Floor Residential Extension

A house extension can add so much to the lives of the people that live there.  Whether it be for much needed extra bedroom space, to make the living accommodation suit your life style or whether it’s to provide that wow entertaining space for friends and family.  In all of our house extension projects we always take the time to understand not just the requirements of the project but our new client as well.  We tailor every quote, following our free initial consultation, so that the client receives value for money and the best possible service.

This aim of this extension project was to increase the number of bedrooms taking this large 2-bedroom property which sits on a large corner plot and turning it into a good sized 3-bedroom house for a growing family.  Not only was the aim to increase the size of the property by using an underutilised storage room which was hidden within the roof space to create an extra bedroom, but it was also about investing in the property to increase its value.  This was the first project this client had undertaken and so Hewitt&Carr were always on hand should they have any worries or questions.  The client was ecstatic with the end product even taking the time to write the builder a glowing reference for the works carried out.

Customer:
Place:
Local Authority:
Project Size:
Project Value:

Private
Cheadle
Staffordshire Moorlands District Council
10.3 Sqm
Not Disclosed